Skip to main content

Oedeemtherapie

Naast het bloedvatenstelsel heeft het lichaam een tweede vaatstelsel: het lymfestelsel. Zoals er bloed door de bloedvaten stroomt, stroomt er lymfe door het lymfestelsel. De afvoer van de lymfe vanuit armen en benen gebeurt via de lymfeklieren in de oksels en de liezen. Lymfoedeem wordt veroorzaakt als klieren zijn verwijderd of door bestraling zijn beschadigd, of als de lymfevaten zelf zijn aangetast. Doordat de afvoer dan minder goed verloopt, hoopt zich vocht op in een arm of been (lymfoedeem).

Lymfoedeem kan ook ontstaat door een invloed van buitenaf die het lymfestelsel beschadigt. Dat kan een wondroosinfectie (erysipelas) zijn, ernstige verbranding van de huid, een open botbreuk of operatie. Lymfoedeem kan direct na behandeling optreden, maar het kan ook vele jaren later nog de kop opsteken.

Een van de eerste verschijnselen is een zwaar en vermoeid of ‘strak’ gevoel in een arm of been. Dat kan zelfs zonder dat er een zichtbare zwelling (oedeem) is. Het meest kenmerkende verschijnsel van lymfoedeem is zwelling.

Voor meer informatie: https://www.defysiotherapeut.com/gespecialiseerde-fysiotherapie/oedeemfysiotherapeut/