Skip to main content

Wat doet een diëtist?

De diëtist is bij uitstek de deskundige om je te helpen op het gebied van voeding en gezondheid. Ze zorgt ervoor dat je je beter voelt, dat je behandeling beter aanslaat en dat je – zo mogelijk – beter wordt.

De diëtist werkt nauw samen met je arts om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding krijgt: passend bij je aandoening, je behandeling én natuurlijk je persoonlijke voorkeuren.

Kennis en ervaring

De diëtist bekijkt wat voeding bij je behandeling kan betekenen. Door haar medische en voedingskundige kennis én ervaring kan zij het beste beoordelen welke voeding jij precies nodig hebt.

Ze onderzoekt wat voor jou de juiste voeding is

Ze helpt je om die voeding in te passen in je dagelijkse eetpatroon

Ze beantwoordt al je praktische vragen

Ze begeleidt je stap voor stap naar het beste resultaat

Ze helpt je om je gedrag blijvend te veranderen.

Goed luisteren

De diëtist kijkt niet alleen naar je medische achtergrond, maar ook naar jou en je voorkeuren. Dit doet ze door haar medische kennis en ervaring in te zetten en goed naar je te luisteren:

Wat is je situatie?

Hoe is je eetgedrag?

En wat zijn je persoonlijke voorkeuren?

Ze begrijpt immers als geen ander dat voeding niet alleen ‘goed’ moet zijn, maar ook gewoon ‘lekker’.

Persoonlijk en praktisch

De aanpak van de diëtist is dus persoonlijk en praktisch, waardoor deze goed bij jou en jouw leven past. Op die manier is haar behandeling van onschatbare waarde voor jou en je behandeling.

Jij bent uniek. Er is immers niemand met dezelfde leefstijl, hetzelfde lichaam en dezelfde voorkeuren als jij. De diëtist neemt al deze factoren mee in haar advies en behandeling. Een unieke aanpak dus, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Het spreekt voor zich: een peuter heeft iets anders nodig dan iemand die zwanger is. Maar ook tussen twee mensen met dezelfde aandoening zitten vaak grote verschillen:

De ene patiënt met diabetes mag géén kwark, de andere juist wel

De ene patiënt met hartklachten mag géén zoute vis, de andere juist wel

De ene patiënt met kanker mag géén roomijs, de andere juist wel

De ene patiënt met darmklachten mag géén gewoon brood, de andere juist wel

De ene zwangere mag géén bouillon, de andere juist wel.

Omdat jouw persoonlijke situatie uniek is, geeft de diëtist je een uniek advies.

Praktisch

Bovendien kun je rekenen op een praktisch advies, aangepast aan wat voor jou haalbaar is. Dat geeft jou immers de meeste kans van slagen: op een goede voeding en een betere gezondheid. En dat is waar het de diëtist om gaat.

Een dieet is immers ‘gewoon’ een aangepaste voeding die jou verder helpt.